PEMAKANAN DAN PENGURUSAN SAJIAN
DIET SEIMBANG
satu sajian yang mengandungi semua nutrien yang diperlukan oleh badan dengan kadar yang betul
Jenis-jenis Nutrien
i)Karbohidrat
Membekalkan tenaga dan haba
– nasi, roti, mi, mihun, ubi-ubian
ii)Protein
Membina dan membaiki tisu
– ikan, daging, telur, susu, keju, kacang soya, tempe.
•iii) Lemak
Membekalkan tenaga dan haba
– kulit dan lemak ayam, santan, mentega, minyak
•iv) Vitamin
Membantu daya penglihatan, membina tulang dan gigi yang kuat
– buah-buahan, sayur-sayuran, kuning telur, keju, mentega
•v) Garam mineral
Membeku darah, membina gigi dan tulang yang kuat
– ikan bilis, susu, sayur bayam, prun, sumber laut.
•vi) Air dan pelawas
Faktor utama merancang diet seimbang
Umur
Jantina
Saiz badan
Aktiviti
Kesihatan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan