Macam-macam je....
Hish...cuti sekolah 2 minggu rasa macam sekejap je....kerja banyak ni. PBS tak siap tanda lagi....baju sekolah (second edition)anak..... baru nak jahit....modul P&P.... for next class x buat lagi...arghhhh...tension2...
Tu la....dari hari tu dok rehat n santai2 je...so now.... kena stay up siapkan kerja2....hahaha...padan dengan muka aku!!!!!!
Hari jumaat pulak nak ke PG...sabtu maybe ada projek sikit kat sana....apa2 pun jom layan resepi projek cuti sekolah yg aku dapat dari resepi.net kalau tak silap,sori...lupa la.(ampun2....thanks pada yang empunya resepi...kuih yang sedap sangatttttt...) Kuih ni dah banyak kali dah aku buat n banyak kali bawak pergi school...siap ada member yang tempah lagi....Kuih yang jadi favorite familyku yang telah diubahsuai sikit......
Nagasari Cendol
Bahan-bahan
•400 g cendol - dicuci dan ditapis
•1/2 cawan tepung jagung
.1/2 cawan tepung beras
•1 sb tepung Hoen Kwee
•1 cawan gula pasir
•1 st garam
•1,700 ml santan - drpd 2 biji kelapa (klu guna santan kotak...500ml santan+1,200ml air)
•2 helai daun pandan - disimpul
•daun pisang utk membungkus - dipotong dan disalai
Cara-cara
1.Satukan tepung2,gula,garam,santan dan daun pandan di dlm periuk dan kacau rata. Masak atas api yg sedehana panasnya hingga pekat dan licin.
2.Setelah itu masukkan cendol dan masak lagi hingga rata.Matikan api dan keluarkan daun pandan.
3.Ambil 3 sb adunan dan bungkus dlm daun pisang yg disediakan tadi.Buat hingga habis. sejukkan pd suhu bilik dahulu.
4.Masukkan dlm peti sejuk sebelum dihidangkan.
5.Adunan ini juga boleh dibubuh dlm mangkuk2 plastik yg kecil.(Tapi tak sesedap dalam daun pisang la.....maklum....memori daun pisang..hehe...)
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan