nuffnag

Halaman

my xtvt

ana muslimah


wallpaper

Rabu, 2 September 2009

1st n3 juadah berbuka...

Salam semua...
Dah masuk 11 hari kita berpuasa, baru hari ni berkesempatan nak n3 kan juadah2 yg dibuat untuk berbuka puasa....sikit2 la ya...maklum cuti sekolah, masak pun cuti la (boleh gitu???)...Lagi pun dalam sebelas hari ni, berapa hari je la kami satu family berbuka di rumah....Sibuk cerita berbuka, amal ibadat macam mana? Tepuk dada tanya la diri kita....Moga2 apa saja yang kita lakukan di hari baik dan bulan baik ini diberkati dan diredhai oleh Nya...Amin...Jom kita layan menu hari pertama berbuka di rumah...Mee Hoon Sup Tulang Utara.

Mee Hoon Sup tulang Utara

Bahan-bahan sup:

1 kg tulang lembu(tulang rusuk lg best)
8 biji bawang merah*
9 ulas bawang putih*
2 sb ketumbar*
2 sb jintan kasar*
1 sb jintan halus*
2 inci halia*
1 btg kayu manis
4 ktm bunga lawang
4 biji tomato
1 btg lobak merah
3 btg seleri
sedikit serbuk lada sulah
garam secukupnya
gula, bahan perasa (optional- klu yg x pakai bahan perasa, masukkan sedikit gula)

Bahan hidangan:
1 bungkus Mee Hoon-(dicelur dgn air panas + dgn sedikit serbuk kunyit)
Daun sup
taugeh
bawang goreng
sambal kicap
limau nipis

Cara-cara:

1. Rebuskan tulang sehingga lembut dagingnya, ketepikan.
2. Kisar bahan yang bertanda *,panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan yang dikisar dgn kayu manis serta bunga lawang sehingga kekuningan.
3. Masukkan bahan yang ditumis ke dalam periuk sup, kacau seketika.
4. Masukkan garam, gula/bahan perasa n lobak merah.
5. Akhir sekali masukkan tomato n batang seleri. Tutup api dan hidangkan dgn bahan2 hidangan dan perahkan sedikit limau nipis untuk rasa yg lebih ummmph!!!




MEE HOON SUP TULANG UTARA Ummph....

Tiada ulasan: