nuffnag

Halaman

my xtvt

ana muslimah


wallpaper

Sabtu, 5 September 2009

Ikan siakap stim lemon

Masa begitu cepat berlalu...hari ni dah masuk 15 hari berpuasa. Alhamdulillah persiapan untuk anak2 menyambut syawal dah settel hujung minggu lepas. Saya??? sian..sian....baju raya tak siap jahit lagi. Apa-apa pun this week semua mesti settle...Insyallah Resepi yang nak di n3kan ari ni ialah siakap stim lemon yang menjadi favorite anak2dan paling mudah disediakan. Sesuai untuk ibu2 yang bekerja dan balik nak menyediakan juadah berbuka puasa dengan segera. Jom kita layan.....

IKAN SIAKAP STIM LEMON

BAHAN-BAHANNYA:

1 ekor ikan siakap
2 inci halia muda - hiris memanjang
1/2 btg lobak merah -hiris memanjang
6 ulas bawang putih - dicincang
1 biji sour plum
1 biji lemon/limau nipis - perah ambil jus
3 biji cili padi( klu nak pedas boleh tambah sendiri)
3 batang daun ketumbar
1 cawan air
1 sudu teh sos ikan
garam dan gula secukupnya

CARANYA :

1. Bersihkan ikan dan cuci dengan asam jawa/asam keping. Sediakan pengukus.
2. Masukkan ikan ke dalam pengukus, taburkan halia di atasnya. Biarkan sehingga ikan
masak.
3. Di dalam periuk lain, didihkan air bersama dengan bawang putih dan sour plum.
4. Setelah mendidih, masukkan cili padi. Didihkan seketika dalam 5 minit.
5. Matikan api, tuangkan kuah tadi di atas ikan di dalam pengukus. Taburkan lobak,
kukuskan lagi selama 10 minit.
6. Hidangkan ikan dengan menaburkan daun ketumbar yang dihiris di atasnya.





Ikan Siakap Stim Limau...

Tiada ulasan: