Salam satu Malaysia...
cuti2 ni, lepak2 je sambil layan fb...mcm x de keje je kan....otak rasa lapang, kepala rasa ringan tp...tgk la satu dua hari lg, klu ada mood boleh la mula untuk settlekan kerja-kerja rumah n menjahit baju yang terbengkalai tu.
Hari ni nak n3kan resepi puding roti favorite family n rakan2. Masa buat makan2 kat sekolah ari tu, si cikgu Ariff request suh wat puding ni....mmm dh bg resepi ni, lepas ni kena la suruh wife buatkan ya....
Bahan-bahannya :
1 buku Roti potong (Gardenia classic panjang)
200g Butter
800ml Susu UHT
6 biji Telur
1 1/2 cwn Gula castor
2 sudu teh esen vanilla
sedikit kismis hitam & kuning
sedikit gula pasir(untuk ditabur diatas roti)
Cara-caranya :
1. Susunkan roti yang telah dibuang kulitnya di dalam loyang pembakar.(saya x buang pun...sayang la pulak sbb kulit tu la banyak khasiatnya...)
2. Pukul telur, esen vanilla dan gula castor di dalam bekas dengan menggunakan mixer hingga kembang.
3. Masukkan susu, pukul lagi sehingga sebati.
4. Kemudian masukkan butter dan pukul lagi sehingga sebati.
5. Tuangkan bahan2 yang dipukul td ke dalam loyang yang telah disusun dengan roti td.
6. Akhir sekali, taburkan kismis & gula pasir di atasnya dan bakar pada suhu
180C selama lebih kurang 20 hingga 35 minit. Sedap dimakan panas2 @ sejuk....
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan