Aktiviti minum petang kali ni mini apam balik. Dah 2@3 kali ulang buat tp baru ni dapat n3 kan. Resepi asal dari kak Haneiliza yg terror memasak tu.Thanks kak, mmg sedap sgt n sy ubah2 sikit ikut kesuaian...hubby n anak2 pun suka. Buat satu adunan sekali ngadap je dah licin... panas2 nyum..nyum...hubby balik keje trus mengadap sorang.... Filling guna corn cream n ada yg saya letak kacang + gula.
APAM BALIK
Bahan A
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
4 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
Bahan B
2 cawan susu segar UHT @ [1 cawan susu cair + 1 cawan air]
1/2 cawan minyak
2 biji telur
Filling
kacang + gula pasir
@jagung cream
Cara
1. Gaulkan semua bahan A.
2. Masukkan semua bahan B dalam blender .
3. Masukkan bahan A dalam blender dan mesinkan.
4. Panaskan non-stik pan dan sendukkan adunan.
5. Tutup pan dan biarkan adunan 3/4 masak.
6. Letakkan kacang+gula pasir atau jagung.
7. Lipat sapu dengan sedikit butter pada kulitnya dan hidangkan
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan