Salam....
Seminggu lebih dah tak update blog.....busy dengan persediaan family day n family day kami pun baru lepas. Tak sempat lg nak upload gambar2nya...Nnt la bila free2 nnt sy uploadkan. So, ni petang td punya cerita....teringin nak makan kuih tepung gomak ni. Tepung kacang hijau ni, dah 2 minggu lepas beli rasanya tp, baru sekarang berkesempatan nak menggunakannya....minta maaf cik tepung....
Resepi dari tulip77 My resepi, sy minta izin c&p yek....jom layan..
Kuih Tepung Gomak
Sumber dari tulip77 MyResepi
Bahan-bahan:
300 gm tepung pulut
300 gm tepung kacang hijau
Bahan untuk inti:
150 gm gula merah
1/2 cawan gula putih
1 biji kelapa parut (putih)
1/2 sudu teh tepung gandum
1 helai daun pandan
sedikit garam
Cara-cara:
1. Masak gula merah dan gula putih hingga gula larut. Masukkan daun pandan dan dimasak sehingga gula menjadi pekat.
2. Masukkan kelapa parut, 1/2 sudu teh tepung gandum dan dikacau hingga sebati. Angkat dan sejukkan terlebih dahulu.
3. Gaulkan tepung pulut dengan air dan sedikit garam sehingga menjadi adunan yang kental.
4. Ambil sedikit adunan dan bulatkan kemudian dileperkan.
5. Masukkan inti dan dibulatkan dan dileperkan semula.
6. Masak air hingga mendidih dan masukkan adunan yang telah siap tadi.
7. Masak hingga ianya timbul barulah diangkat dan ditoskan (sama mcm buat buah melaka).
8. Golekkan dalam tepung kacang hijau dan aturkan dalam piring untuk dihidangkan.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan