nuffnag

Halaman

my xtvt

ana muslimah


wallpaper

Jumaat, 11 Disember 2009

Roti hotdog@Pizza & Chicken floss bun


Anak2 request buat roti ni.... ingatkan cuti2 sekolah ni nak relax la sikit tp bila kita cuti, anak2 pun cuti, so ibu dia ni mcm tak cuti jugak la...mana taknya dari pagi sampai ke malam buat kerja rumah tak berhenti, ditambah pulak dok menjahit baju sekolah budak2 ni....huhuhu.....
Whatever saya tetap puas hati sbb dapat layan anak sepenuhnya. Cuti2 ni la nak merapatkan kami....
Roti ini uli pukul 5.30ptg tadi. Roti hotdog@pizza ni kegemaran anak2 & selebihnya saya buat chicken floss bun. Resepi???? jomlayan...

BAHAN DOH :-)
500 g tepung roti
250 ml air suam
10 g yis segera
1 camca besar gula halus
1 camca teh garam halus
4 camca besar mentega
1 camca teh bread softener
1 camca teh bread improver

BAHAN ISIAN & TOPPING :-)

6 - 8 sosej ayamas
mayonis secukupnya
sos chili/sos tomato secukupnya
Keju Mozarella secukupnya
sedikit oregano

BAHAN TOPPING CHICKEN FLOSS BUN

Chicken floss secukupnya
Mayonis secukupnya


CARA MEMBUATNYA :-)
1. UNTUK DOH :- Bancuh yis dengan gula dan 1/2 bahagian air suam, kacau rata dan tunggu berbuih. Sementara itu, gaul garam, bread improver/softerner dengan tepung hingga rata, lambakkan atas meja bersih dan buat lubang dibahagian tengah tepung, tuang bancuhan yis dan baki air suam sedikit demi sedikit sambil menggaul tepung hingga menjadi doh. Uli hingga lembut. Masukkan mentega dan uli hingga doh licin dan kenyal (kena uli lama sikit). Bulat2kan doh dan alih ke dalam bekas, tutup dengan kitchen towel yang besih dan biarkan 1 jam hingga naik sekali ganda. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan untuk doh ke dalam bread maker, pilih setting untuk doh dan tekan on, tunggu hingga siap.
2. Seleps itu, bulat2 kan doh lebih kurang 20g, buat putaran dengan menggunakan tangan supaya mendapat bulatan doh yang licin. Ketepikan, buat sehingga doh habis.
3. Canaikan doh yang telah dibulat2kan tadi, memanjang dan gulungkan sosej ayam.
4. Gunting2kan gulungan tadi dan pintal seperti di dalam gambar di bawah.
5. Letakkan sos, mayonis dan keju mozarella dan bakar pada suhu 165C @ 180C bergantung kepada oven masing2.

UNTUK CHICKEN FLOSS BUN.

1. Ambil lebih kurang 20g doh dan bentukkan memanjang. Bakar di dalam oven.
2. Setelah masak, letakkan mayonis pada permukaan bun dan taburkan chicken floss, siap untuk dimakan....

Selepas dipintal....


Siap untuk dibakar....


Siap untuk dimakan....

2 ulasan:

blogresipi.com berkata...

Cedappnye roti hotdog tue... nak yang pusing2 tue..hehe :)

faizah Sha berkata...

bole...meh dtg sini, tp bwk pinggan sendiri ye...