Salam semua.....
Hari ni nak n3 kan aktiviti terlebih rajin saya hujung minggu....cream puff ni request dr kakak saya untuk majlis marhaban. Tak kira berapa kuantitinya ..maklum kakak yg order...so terlebih2 la sikit buatnya...Sumber...dari blog jugak, cuma x ingat dari sapa..Minta izin tuan punya resepi C&P yek...salam..ampun..ampun.
Untuk pengetahuan semua...cream puff ni adalah sejenis pastri jugak...dikenali sebagai pastri choux. Dulu masa kat MPTI (sekarang IPTI) ada belajar membuatnya, tp dah lama x buat...nasib baik 1st time cuba balik jadi....alhamdulillah.
CREAM PUFF
Bahan-bahan cream puff:
• 500 ml air
• 225g butter-suhu bilik -dipotong 1cm
• 300g tepung gandum- diayak
• 10 biji telur(500g)
Bahan-bahan filling :
. 2 cawan tepung kastad
. 4 cawan susu cair
. 4 cawan air
. 18 sudu makan gula
Cara-cara
1. Persediaan awal. Panaskan oven pada suhu 180 celcius. Lepas tu ayaklah tepung. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih bercampur.
2. Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
3. Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
4. Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.
5. Masukkan telur, kacau cepat-cepat
6. Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang. Anggaran diameternya ialah 5cm.
8. Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
9. Masukkan ke dalam oven sehingga masak @ keperangan. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
10. Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim.
*Boleh juga guna cara ni: Lepas step 4, masukkan doh tepung ke dalam bowl.
Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul dengan mixer.
Cara membuat filling :
* Masukkan semua bahan ke dalam periuk. Kacau sebati dan masak di atas api sederhana sehingga masak.(Nak tahu dah masak...klu rupanya berkilat...masak la tu)
* Belah tengah puff n pipekan filling ke dalamnya.
Selepas di pipe.....
Setelah keluar dari oven...
Siap utk dipersembahkan....
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan