nuffnag

Halaman

my xtvt

ana muslimah


wallpaper

Khamis, 1 Oktober 2009

MEE LEMAK UDANG WITH BALL

Assalamualaikum.....

Apa khabar semua?....sy? alhamdulillah sihat...thanks pada yg x jemu mengunjungi blog ni. Nampaknya kebizian yg sesangat hampir kepenghujungnyer...hish..ye ke....ye la sikit, sbb next week student2 ku akan menghadapi PMR...Tp tah kenapa sy yang berdebar2...harap2 student2 semua dapat menjawab semua paper dgn tenang..insyallah...Kepada student2 ku...cikgu doakan yg terbaik untuk kalian..moga kalian dapat menghadapi peperiksan dengan tabah dan mendapat keputusan yg cemerlang...untuk 3 ALfa....100% A ya....sesungguhnya itulah hadiah yang terbaik untuk gurumu ini...
emmm...diam tak diam dah 12 hari kita menyambut hari raya....sana sini sibuk dgn open house...saya???? hehe..hari2 open....sapa2 nak dtg umah jemputlah.... sgt2 dialukan agar dapat mengukuhkan ukhwah sesama insan...
Dalam dok sibuk berhari raya sempat jugak mencuba ciptaan resepi terbaru sy ni....tp main campak2 je la...jom kita layan...

MEE LEMAK UDANG WITH BALL....


Bahan-bahannya
:
1 kg mee kuning ( dicelur dan ditoskan)
6 biji bawang merah
10 ulas bawang putih
1 inci halia
5 sudu lada giling
500 g daging
200 g udang kering
20 ekor udang besar (kalau nak letak lebih pun boleh)
10 biji bebola udang
10 biji bebola sotong ( dua benda ni nak letak lebih..ikut suka)
8 kpg tahu kering (dibelah 4)
1 liter santan dari sebiji kelapa
3 liter air rebusan daging
1 sudu sos sotong
garam dan gula secukupnya

Bahan hiasan:
taugeh
bawang goreng
daun sup

Cara-caranya :
1.Kisar bawang merah, bawang putih, halia dan uadang kering.
2.Panaskan minyak, tumis bahan-bahan kisar tadi hingga naik bau.
3.Masukkan lada giling,sos sotong, garam, gula dan tumis lagi sehingga masak.
4.Masukkan air rebusan daging berserta dagingnya, biar sehingga mendidih.
5.Kemudian masukkan santan dan bebola, biar mendidih dengan api kecil.
6.Akhir sekali masukkan udang dan tahu kering, biar lebih kurang 2 minit.
7.Tutup api, dan boleh dihidangkan bersama mee kuning yang telah dicelur tadi.

Tiada ulasan: