Hari ini makan desert....
Hamper menang main bola jaring hari tu mcm2 isinye... antaranya ada london roll, mix fruit dlm tin...so member2 suruh i wat triffle...dapat makan puas2....
resepi ada kat bawah...jom..layan...
PUDING TRIFFLE
Bahan-bahan
• 1 tin susu cair
• 1/2 sd besar gula
* 1/2 sd kecil garam
• 4 sd besar tepung kastard
• 1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard
• 1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya@ bole guna
buah segar spt strawberry, kiwi, laici dll.
• 1 peket agar-agar jeli kristal Nona
• 1 mangkuk air panas
* London roll secukupnyer (bole pakai kek roll biasa jgk)tp pki london roll
gerenti sedap!
Cara-cara
1. Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
2. Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan tutup api.
3. Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin.
4. Masukkan buah-buahan tin hingga habis.
5. Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi.
6. Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati.
7. Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan