Resepi dapt dr blog zana gak tp aku tambah sikit bg sedap lg mcm arwah mak aku buat dulu2....Syiuk...terliur..
Kuih Bakar Pandan

Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
1 1/3 cawan gula
2 cawan air pandan
2 cawan santan @ 2 cawan susu cair (1 tin - ideal lebih sedap...wah siap promote..nestle kena bg aku keuntungan sikit ni!)
5 biji telur
2 sudu besar marjerin@mentega(aku guna soft marjerin yg sapu kat roti tu.. sbb mentega dah habis)
1/2 sudu kecil garam
Sedikit pewarna hijau
Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka-(Aku letak banyak lebih sedap bila makan bijan dia yg rangup tu.)
Cara-cara
Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan
Blender hingga sebati -(Boleh masukkan 1/2 dahulu klu blend x muat)
Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi kedalamnya.
Taburkan bijan (jika suka)
Bakar 40 - 55 minit pada suhu 180c/ hingga masak / berkerak..
ps.. kalau nak kurangkan bau 'keteluran' nye boleh boh sikit esen vanila..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan